Η υστεροσκόπηση είναι μία διαγνωστική καί επεμβατική μέθοδος για την διερεύνηση και θεραπεία παθολογικών καταστάσεων της εσωτερικής κοιλότητας της μήτρας. Αποτελεί διεθνώς την προτιμότερη επιλογή, “gold standard”, για την αντιμετώπιση ινομυωμάτων, ενδομητριακών  συμφύσεων και πολυπόδων. Επίσης είναι χρήσιμη σε προβλήματα υπογονιμότητας.

Η ασθενής τοποθετείται σε γυναικολογική θέση και υπό γενική ή τοπική αναισθησία εισάγεται το υστεροσκόπιο στο εσωτερικό της μήτρας μέσω του κόλπου και του τραχήλου. Το υστεροσκόπιο είναι συνδεδεμένο με εξωτερική οθόνη και μας επιτρέπει την λήψη εικόνας από το εσωτερικό της μήτρας. Για να μπορέσουμε να εξετάσουμε με ακρίβεια και να χειρουργήσουμε, η κοιλότητα της μήτρας διαστέλλεται με την εισαγωγή φυσιολογικού ορού. Η επεμβατική υστεροσκόπηση γίνεται με την εισαγωγή λεπτών ειδικών εργαλείων.

Η διαγνωστική υστεροσκόπηση είναι  μία εξέταση, με την οποία ελέγχουμε την κοιλότητα της μήτρας, του τραχήλου και τα σαλπιγγικά στόμια. Χρησιμοποιείται για την διάγνωση προβλημάτων στο εσωτερικό της μήτρας όπως πολύποδες, ινομυώματα ,συμφύσεις και για τον έλεγχο βατότητα των σαλπιγγικών οπών. Η διαγνωστική υστεροσκόπηση, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί συνδυαστικά με την λαπαροσκόπηση για μια ολοκληρωμένη εικόνα μήτρας, ωοθηκών και σαλπίγγων για παράδειγμα στα πλαίσια διερεύνησης υπογονιμότητας. Στη διαγνωστική υστεροσκόπηση το ενδοσκόπιο είναι πάχους λίγων χιλιοστών έτσι μπορεί να εισαχθεί χωρίς νάρκωση, ενώ η ασθενής παρακολουθεί την εξέταση στην οθόνη. Η επεμβατική υστεροσκόπηση είναι μια ενδοσκοπική χειρουργική επέμβαση που εκτός από την διάγνωση του προβλήματος γίνεται ταυτόχρονα και χειρουργική του θεραπεία όπως αφαίρεση πολύποδα ή ινομυώματος.

Η Υστεροσκόπηση ενδείκνυται στην περίπτωση:

·         Διερεύνησης και θεραπείας αιμορραγιών της μήτρας

·         Αφαίρεσης  πολύποδα

·         Αφαίρεσης  ινομυώματος

·         Διερεύνησης υπογονιμότητας

·         Θεραπείας συμφύσεων ενδομητρίου

·         Διερεύνησης πεπαχυσμένου ενδομητρίου σε υπερηχογραφικό έλεγχο

Τα πλεονεκτήματα της υστεροσκόπησης σε σύγκριση με άλλες επεμβάσεις είναι ότι δεν χρειάζεται παραμονή στο νοσοκομείο, μετεγχειρητικά απαιτούνται ελάχιστα ή καθόλου αναλγητικά φάρμακα και ο μικρότερος χρόνος επαναφοράς στις καθημερινές δραστηριότητες. Είναι επίσης σημαντικό ότι σε πολλές περιπτώσεις κολπικών αιμορραγιών αποφεύγεται η υστερεκτομή (αφαίρεση της μήτρας) και το “ανοικτό” χειρουργείο στη κοιλιακή χώρα.

Η καλύτερη χρονική στιγμή για την εξέταση είναι τις πρώτες μέρες μετά το τέλος της περιόδου της ασθενούς αλλά και αργότερα στον κύκλο, αρκεί να είμαστε σίγουροι ότι δεν τίθεται θέμα αρχόμενης κύησης. Η υστεροσκόπηση διαρκεί 10 με 30 λεπτά, ανάλογα την περίπτωση και γενικά είναι ανώδυνη. Μετά το χειρουργείο κάποιες φορές η ασθενής μπορεί να αισθάνεται ελαφρύ πόνο περιόδου που αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα όπως Depon. Μετά την υστεροσκόπηση η ασθενής επιστρέφει σπίτι την ίδια μέρα. Αν της έχει χορηγηθεί ελαφρά αναισθησία, παραμείνει στο νοσοκομείο για λίγο. Οι περισσότερες γυναίκες επιστρέφουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες, την ίδια μέρα μετά το χειρουργείο.