Υπερηχογράφημα 18 - 22 εβδομάδων - β-επιπέδου

Στα μέσα της εγκυμοσύνης, μεταξύ 18 με 22 εβδομάδων, πραγματοποιείται το υπερηχογράφημα για τη μορφολογική εξέταση του εμβρύου. Αυτό το υπερηχογράφημα αποτελεί μία εξέταση ρουτίνας και είναι μέρος του προγεννητικού ελέγχου, μας δίνει πληροφορίες για τον αν  το μωρό σας μεγαλώνει και αναπτύσσεται κανονικά. Γίνεται μια λεπτομερής εξέταση του μωρού σας από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα για να αποκλεισθούν ανατομικές, δομικές ανωμαλίες. Ελέγχονται ο εγκγέφαλος, το πρόσωπο, ο θώρακας, οι πνεύμονες, η καρδιά, η κοιλιά, οι νεφροί και η ουροδόχος κύστη, η σπονδυλική στήλη, τα χέρια και τα πόδια του εμβρύου. Μπορείτε να μάθετε το φύλλο του παιδιού σας αν το επιθυμείτε. Γίνεται επίσης εκτίμηση του αμνιακού υγρού, του ομφάλιου λώρου καθώς επίσης της θέσης του πλακούντα.

H εξέταση διαρκεί περίπου 20- 40 λεπτά και γίνεται με διακοιλιακό υπερηχογράφημα στο κάτω μέρος της κοιλιάς σας. Μια μικρή ποσότητα της γέλης τοποθετείται πάνω στην κοιλιά για να βελτιωθεί η ποιότητα της εικόνας. Έχετε την δυνατότητα να παρακολουθήσετε την εξέταση μέσω τηλεόρασης. Πριν την εξέταση μπορείτε να πίνετε κανονικά και να μην αδειάσετε την κύστη για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Oι γονείς ενημερώνονται λεπτομερώς για τον αποκλεισμό ή την ανάδειξη κάποιας ανωμαλίας και αν χρειαστεί συνίσταται περαιτέρω έλεγχος. Οποιαδήποτε παραλλαγή του φυσιολογικού στην ανάπτυξη ή την ανατομία του εμβρύου θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη χρωμοσωμικής ανωμαλίας και να χρειαστεί να προχωρήσετε σε αμνιοπαρακέντηση.   

Με το υπερηχογράφημα Doppler εξετάζεται η ροή του αίματος στις μητριαίες αρτηρίες (οι δύο αρτηρίες που δίνουν αίμα στην μήτρα). Παθολογικά ευρήματα σε αυτή την εξέταση σχετίζονται με κίνδυνο εμφάνισης προεκλαμψίας, δηλαδή υπέρτασης στην κύηση και παθολογική σωματική ανάπτυξη του εμβρύου. Σε περίπτωση παθολογικού Doppler στις μητριαίες αρτηρίες συνιστάται τακτικός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης της μητέρας και τακτικοί υπερηχογραφηκοί έλεγχοι ανάπτυξης του εμβρύου.

Είναι σημαντικό να γίνει  μέτρηση του μήκους του τραχήλου της μήτρας για να επισημανθούν έγκαιρα γυναίκες με κίνδυνο πρόωρου τοκετού. Η εξέταση γίνεται με διακολπικό υπερηχογράφημα. Σε γυναίκες με μικρό μήκος τραχήλου χορηγείται κατάλληλη θεραπεία ώστε να μειωθεί η πιθανότητα του πρόωρου τοκετού πριν τις 32 εβδομάδες.

H διεξοδική εξέτασης της εμβρυικής καρδιάς και των μεγάλων αγγείων επιβάλλεται κυρίως σε γυναίκες με oικογενειακό ιστορικό συγγενούς καρδιακής ανωμαλίας, ιστορικό συγγενούς καρδιακής ανωμαλίας σε προηγούμενη κύηση, διαβήτη, αυξημένη αυχενική διαφάνεια, λήψη αντιεπιληπτικών φαρμάκων.

Όταν πραγματοποιείται ένα υπερηχογράφημα, εξετάζεται η κατάσταση του εμβρύου τη δεδομένη χρονική στιγμή. Το έμβρυο αναπτύσσεται συνεχώς, η υπερηχογραφική εξέταση όσο λεπτομερής και αν είναι μπορεί μόνο να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης παθολογικών καταστάσεων αλλά όχι να τις αποκλείσει στο 100% των περιπτώσεων.

 

.