Ακράτεια ούρων στις γυναίκες και ελάχιστα επεμβατική χειρουργική

Η ακράτεια ούρων είναι η κατάσταση ακούσιας, δηλαδή χωρίς τη θέλησή μας, απώλειας ούρων και αποτελεί στις γυναίκες ένα συχνό πρόβλημα σε όλες τις ηλικίες, αλλά κυρίως στις μεγαλύτερες. Περίπου 3 στις 10 ενήλικες γυναίκες παρουσιάζουν ακράτεια ούρων. Σε πολλές περιπτώσεις επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα ζωής και εμποδίζει τις καθημερινές δραστηριότητες. Δυστυχώς πολλές γυναίκες δεν αναφέρουν το πρόβλημά τους στον ιατρό τους, είτε γιατί ντρέπονται, είτε γιατί έχουν τη λανθασμένη εντύπωση ότι η ακράτεια είναι φυσιολογική στη μεγάλη ηλικία και ότι δεν υπάρχει θεραπεία. Μια απλή διαγνωστική εξέταση και θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τις περισσότερες περιπτώσεις. 

Υπάρχουν κυρίως δύο είδη ακράτειας, η ακράτεια από προσπάθεια ή στρες (stress incontinence) και η ακράτεια οφειλόμενη σε υπεραντιδραστική κύστη (urgent incontinence). Στην περίπτωση της ακράτειας από προσπάθεια ή στρες, προκαλείται απώλεια ούρων όταν δέχεται πίεση η κύστη  για διάφορους λόγους, όπως με το φτάρνισμα, το βήχα, τη σωματική άσκηση. Επίσης, κάποιες γυναίκες εμφανίζουν απώλεια ούρων κατά τη σεξουαλική επαφή. Οι αιτίες είναι διάφορες όπως η εγκυμοσύνη, ο τοκετός, η εμμηνόπαυση, η προχωρημένη ηλικία και η παχυσαρκία. Η ακράτεια οφειλόμενη σε υπεραντίδραση της κύστης είναι η δεύτερη πιο συχνή μορφή ακράτειας. Σε αυτή την περίπτωση η γυναίκα αισθάνεται επιτακτική ανάγκη για ούρηση, και υπάρχει διαφυγή ούρων προτού φτάσει στην τουαλέτα. Η κύστη συσπάται απότομα και δεν υπάρχει σωστός έλεγχος της σύσπασης.

Φυσιολογικά η ουρήθρα παραμένει κλειστή και συγκρατεί τα ούρα εντός της κύστης. Σε γυναίκες με ακράτεια από προσπάθεια, οι αδύναμοι μύες δεν μπορούν να στηρίξουν την ουρήθρα στη σωστή θέση. Αυτό μπορούμε να διορθώσουμε με μια χειρουργική τεχνική που λέγεται TVT -Ο. Πρόκειται για μια μικρή ταινία που τοποθετείται ακριβώς κάτω από την ουρήθρα μέσω του κόλπου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η ουρήθρα να παραμένει κλειστή και να μην υπάρχει ακράτεια. Το TVT-Ο αποτελεί μέρος της ελάχιστα επεμβατικής γυναικολογίας. Γίνονται μόνο δύο μικρές τομές ενός εκατοστού, ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος και οι πιο πολλές ασθενείς δεν απαιτούν επιπλέον αναλγησία πέραν του χειρουργείου. Το ποσοστό επιτυχίας είναι πολύ υψηλό, πάνω από 90%. Το χειρουργείο διαρκεί περίπου 20 λεπτά και γίνεται με γενική, ή ραχιαία, ή τοπική αναισθησία και οι επιπλοκές είναι ελάχιστες. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα μετά το χειρουργείο.

Η θεραπεία της ακράτειας οφειλόμενης σε υπεραντιδραστική κύστη, είναι φαρμακευτική. Επίσης, υπάρχει η θεραπεία με διαδερμική διέγερση του κνημιαίου νεύρου, η οποία μοιάζει με βελονισμό. Γίνεται βελονισμός του κνημιαίου νεύρου, στην εσωτερική επιφάνεια του αστραγάλου και είναι εντελώς ανώδυνη. Μέσω της διέγερσης του κνημιαίου νεύρου στέλνονται ερεθίσματα στο σημείο από όπου αυτό πηγάζει, που είναι η σπονδυλική στήλη. Εκεί ακριβώς βρίσκονται και τα νεύρα που ελέγχουν την ουροδόχο κύστη. Η βελόνα συνδέεται με ένα μικρό μηχάνημα παλμού. Η αγωγή περιλαμβάνει 12 συνεδρίες, ανά εβδομάδα και διαρκούν περίπου 30 λεπτά η μία. Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας κυμαίνεται από 40-70%.