Τι είναι η λαπαροσκόπηση;

 Η λαπαροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδος. Η πρόσβαση στην κοιλιά γίνεται με μία μικρή τομή στον ομφαλό, από όπου εισάγεται το λαπαροσκόπιο, δηλαδή μια κάμερα. Η κάμερα  μεταδίδει εικόνες από το εσωτερικό της κοιλιάς ή της λεκάνης σε μια οθόνη τηλεόρασης και έτσι ο ιατρός βλέπει το εσωτερικό της κοιλιάς. Για να μπορέσουμε να έχουμε καλή  εικόνα πρέπει να φουσκώσουμε την κοιλιά με “αέρα”. Επιπλέον, ανάλογα με το χειρουργείο γίνονται 1 με 3 μικρές τομές 5-10 χιλιοστά στα πλάγια και χαμηλά στην κοιλιά μέσα από τις οποίες εισάγονται τα χειρουργικά εργαλεία για να πραγματοποιηθεί η επέμβαση.  

Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκόπησης

Έχουμε την δυνατότητα να εκτελέσουμε το χειρουργείο χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που χρειάζονται και στην συμβατική χειρουργική αλλά με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια. Είμαστε έτσι πιο αποτελεσματικοί και αποφεύγουμε τις μεγάλες ανοιχτές τομές που γινόταν στο παρελθόν.

Ασφαλώς το αισθητικό αποτέλεσμα είναι καλύτερο αλλά τα πλεονεκτήματα είναι πολλά περισσότερα. Ο πόνος μετά την επέμβαση είναι σημαντικά λιγότερος σε σχέση με την κλασική χειρουργική με λαπαροτομία. Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι σύντομη. Η ασθενής επιστρέφει στο σπίτι της την ίδια ή την επόμενη μέρα. Η ανάρρωση είναι ταχεία με γρηγορότερη επάνοδο στην καθημερινή ζωή και εργασία. Ο χειρούργος έχει την δυνατότητα μεγάλης ακρίβειας στις κινήσεις του λόγω μεγέθυνσης του χειρουργικού πεδίου, με αποτέλεσμα η απώλεια αίματος από έναν έμπειρο χειρουργό να είναι ελάχιστη. Τέλος, ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι η καλύτερη επούλωση και η ελάχιστη δημιουργία μετεγχειρητικών συμφύσεων. Η δημιουργία συμφύσεων μπορεί να προκαλέσει στο μέλλον κοιλιακό άλγος, πόνο στη σεξουαλική επαφή, ή ακόμη και να μειώσει την γονιμότητα σε μια νέα γυναίκα.

Ποιες ασθενείς μπορούν να υποβληθούν σε λαπαροσκόπηση;

Η λαπαροσκοπική τεχνική εφαρμόζεται σε γυναίκες όλων των ηλικιών και με διαφορετικά προβλήματα υγείας. Ιδιαίτερα σε νέες γυναίκες ελαττώνεται ο κίνδυνος συμφύσεων που υπάρχει στο κλασικό ανοικτό χειρουργείο και που μπορεί να επηρεάσει μελλοντικά την γονιμότητα τους. Αλλά και γυναίκες μεγάλης ηλικίας μπορούν να χειρουργηθούν λαπαροσκοπικά αφού είναι μια μέθοδος ελάχιστα επεμβατική με ταχεία ανάρρωση και λίγη απώλεια αίματος. Η λαπαροσκόπηση μπορεί να είναι διαγνωστική ή επεμβατική. Η λαπαροσκόπηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στη διάγνωση ενός ευρέως φάσματος συνθηκών που μπορούν να αναπτυχθούν στο εσωτερικό της κοιλίας, όπως η ενδομητρίωση ή οι πυελικές συμφύσεις. Συχνά χρησιμοποιείται για διαγνωστικό σκοπό σε προβλήματα υπογονιμότητας ή ανεξήγητου κοιλιακού άλγους. Με την επεμβατική λαπαροσκόπηση μπορούμε να αφαιρέσουμε ινομυώματα της μήτρας, κύστες στις ωοθήκες, εστίες ενδομητρίωσης, να προβούμε σε λύση συμφύσεων. Ακόμα και   μεγάλα χειρουργεία μπορούν να γίνουν λαπαροσκοπικά όπως η αφαίρεση μήτρας (υστερεκτομή).

Κατά τη διάρκεια ενός ενδοσκοπικού χειρουργείου, υπάρχει η δυνατότητα να καταγραφεί η επέμβαση σε DVD ή να γίνει λήψη φωτογραφιών. Μπορεί να ενημερωθεί έτσι η ασθενής για το χειρουργείο, αλλά και να υπάρχει ένα αρχείο που ίσως χρειαστεί μελλοντικά.

Η λαπαροσκόπηση θεωρείται μια πολύ ασφαλής διαδικασία . Σοβαρές επιπλοκές ως αποτέλεσμα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής είναι σπάνιες, συμβαίνουν μόνο σε περίπου 1 στις 1000 περιπτώσεις.

Τέλος, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η λαπαροσκόπηση είναι ασφαλής τεχνική όταν πραγματοποιείται από εκπαιδευμένους γυναικολόγους. Είναι μια τεχνική που απαιτεί χρόνια συστηματικής εκπαίδευσης και άσκησης. Η ευρωπαϊκή εταιρία γυναικολογικής χειρουργικής σε συνεργασία με την ευρωπαική ακαδημία χειρουργικής γυναικολογίας έχει δημιουργήσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα πιστοποίησης για γυναικολόγους ώστε να μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους με ασφάλεια.