ΠΑΠ τεστ ή κυτταρολογική εξέταση

Το ΠΑΠ τεστ ή κυτταρολογική εξέταση Παπανικολάου, είναι ένας προληπτικός γυναικολογικός έλεγχος που πραγματοποιείται μια φορά τον χρόνο και σκοπεύει στο να διαγνωστούν έγκαιρα προκαρκινικές  βλάβες στον τράχηλο της μήτρας. Η εξέταση αυτή, λόγω της έγκαιρης διάγνωσης, έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην μείωση του ποσοστού εμφάνισης του καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας. Είναι μια απλή και μη επώδυνη εξέταση, με την οποία λαμβάνουμε κύτταρα από τον τράχηλο της μήτρας, τα οποία στην συνέχεια εξετάζονται από ειδικό ιατρό κυτταρολόγο.

Σε περίπτωση παθολογικού τεστ ΠΑΠ, ενδείκνυται περαιτέρω διερεύνηση με μια ειδική εξέταση, την κολποσκόπηση. Η κολποσκόπηση είναι μια διαγνωστική εξέταση με την οποία πραγματοποιείται λεπτομερής εξέταση του επιθηλίου του τραχήλου της μήτρας με την χρήση μεγεθυντικού φακού. Σε περίπτωση που βρεθούν προκαρκινικές βλάβες, λαμβάνονται βιοψίες, έτσι ώστε να έχουμε μια ακριβή διάγνωση των αλλοιώσεων του τραχήλου και να προτείνουμε την κατάλληλη θεραπεία.

 

O καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, αποτελεί το δεύτερο σε συχνότητα καρκίνο στις γυναίκες, μετά τον καρκίνο του μαστού. Το 80% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου παγκοσμίως, το συναντάμε σε χώρες με χαμηλό οικονομικό και βιοτικό επίπεδο. Αντίθετα, η συχνότητα του καρκίνου του τραχήλου στις αναπτυγμένες χώρες όπου εφαρμόζονται συστηματικά προγράμματα πρόληψης (ΠΑΠ τεστ), έχει ελαττωθεί κατά 67% τα τελευταία 40 χρόνια. Ο καρκίνος του τραχήλου εμφανίζεται σπάνια πριν την ηλικία των 25 ετών. Η ασθένεια εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες μεταξύ 30 και 40 ετών και άνω των 70 ετών. Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι η κολπική αιμορραγία, ενώ στα πρώτα στάδια η νόσος μπορεί να μην εμφανίσει καθόλου συμπτώματα. Ο καρκίνος αναπτύσσεται συνήθως αργά και σε διάστημα πολλών ετών. Αυτό επιτρέπει τον εντοπισμό προκαρκινικών αλλοιώσεων (δυσπλασίες) και την έγκαιρη θεραπεία αυτών πριν εξελιχθούν σε καρκίνο. Οι τακτικοί έλεγχοι με το γνωστό σε όλους μας τεστ ΠΑΠ μπορούν να εντοπίσουν αυτές τις αλλοιώσεις και να προληφθεί ο καρκίνος του τραχήλου.  

Παράγοντες κινδύνου που έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τις πιθανότητες μιας γυναίκας να αναπτύξει δυσπλασίες και καρκίνο τραχήλου της μήτρας, αποτελούν οι πολλαπλοί σεξουαλικοί σύντροφοι, η μη χρήση προφυλακτικού, το κάπνισμα και η κακή διατροφή. Η πιο συχνή αιτία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι η μόλυνση από ένα συγκεκριμένου τύπου ιό, και είναι ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων, HPV. Η μόλυνση με τον ιό HPV στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, είναι συχνή και μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Οι τύποι του ιού HPV που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, είναι κατά κύριο λόγο ο HPV 16 και 18.

Ο ιός HPV δεν προκαλεί δυσπλασίες και καρκίνο σε όλες τις γυναίκες. Σε κάποιες γυναίκες παρουσιάζεται μια επίμονη λοίμωξη που μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας, που μπορεί στη συνέχεια να εξελιχθούν σε καρκίνο. Οι γυναίκες μπορούν να αναπτύξουν δυσπλασίες του τραχήλου σε οποιαδήποτε ηλικία, ωστόσο συχνότερα εμφανίζονται μεταξύ των ηλικιών 25 έως 35 . Είναι σημαντικό να τονίσουμε οτι δεν οδηγούν όλες οι δυσπλασίες, δηλαδή οι προκαρκινικές αλλαγές των κυττάρων, σε καρκίνο, αλλά κάποιες θεραπεύονται και από μόνες τους. Πιο συγκεκριμένα, οι ήπιου βαθμού βλάβες επουλώνονται μόνες τους πιο συχνά, από ότι οι μετρίου και σοβαρού βαθμού δυσπλασίες. 
 
Μπορείτε να απευθυνθείτε στο ιατρείο μας για τον ετήσιο προληπτικό έλεγχό σας!

 

 

 

.