Κολποσκόπηση

Σε περιπτώσεις που το PAP test είναι παθολογικό ο ιατρός σας, θα σας συστήσει να κάνετε κολποσκόπηση. Συχνά η πληροφορία αυτή δημιουργεί ανησυχία και πολλά ερωτηματικά. Το φυλλάδιο αυτό θα σας δώσει συνοπτικά πληροφορίες σχετικά με το τι είναι η κολποσκόπηση και ποιος είναι ο σκοπός αυτής της ειδικής εξέτασης.

Πότε κάνουμε κολποσκόπηση;

Η κολποσκόπηση χρησιμοποιείται κυρίως για την αναγνώριση προκαρκινικών βλαβών (δυσπλασίες)  ή καρκινικών βλαβών στον τράχηλο. Η κολποσκόπηση γίνεται αν το Test Pap είναι παθολογικό ή αν ο γιατρός διαπιστώσει κάτι ύποπτο κατά την γυναικολογική εξέταση.

Τι είναι η κολποσκόπηση;

Η κολποσκόπηση είναι μια γυναικολογική εξέταση, με την οποία ο γιατρός ελέγχει με μεγεθυντικό φακό τον τράχηλό, το αιδοίο και τον κόλπο για να διαπιστώσει αν υπάρχουν βλάβες που δεν φαίνονταν με γυμνό μάτι κατά την απλή γυναικολογική εξέταση.

Τι είναι οι δυσπλασίες του τραχήλου της μήτρας;

Οι δυσπλασίες του τραχήλου της μήτρας δεν είναι καρκίνος. θεωρούνται προκαρκινικές βλάβες  και η γυναίκα χρειάζεται πιο συχνή παρακολούθηση και κατάλληλη θεραπεία.

Τις δυσπλασίες του τραχήλου τις κατατάσσουμε σε τρία στάδια  ανάλογα με την βαρύτητα τους CIN 1 CIN 2 CIN 3. To CIN 1 θεωρείται χαμηλού βαθμού βλάβη (LGSIL) και τα CIN 2 και 3 υψηλού βαθμού βλάβη (HGSIL). 

Οι περιπτώσεις CIN1 αντιμετωπίζονται είτε με απλή παρακολούθηση ανά εξάμηνο με PAP test και κολποσκόπηση, ή θεραπεία με κρυοπηξία, ή εξάχνωση με ακτίνες laser. Αυτού του βαθμού οι βλάβες μπορεί συχνά να υποχωρήσουν από μόνες τους χωρίς θεραπεία.

Για τις γυναίκες που παρουσιάζουν CIN 2 ή CIN 3 είναι πιο πιθανό να προχωρήσει η βλάβη και να εξελιχθεί σε καρκίνο, γι αυτό τον λόγο υπάρχει η ένδειξη να προβούμε σε χειρουργική θεραπεία. Η βλάβη αφαιρείται με κωνοειδή εκτομή (με νυστέρι ή loop διαθερμία). Η ιστολογική εξέταση  θα επιβεβαιώσει τη βλάβη και αν η αφαίρεση έγινε εντός υγιών ορίων.

Πώς γίνεται η εξέταση;

Η εξέταση γίνεται σε γυναικολογική θέση και χρησιμοποιείται ένας κολποδιαστολέας προκειμένου να μπορεί να φανεί εύκολα ο τράχηλος.

Η εξέταση γίνεται με ένα ειδικό μηχάνημα, το κολποσκόπιο, το οποίο είναι εφοδιασμένο με μεγεθυντικούς φακούς υψηλής ευκρίνειας. Το κολποσκόπιο τοποθετείται στο άνοιγμα του κόλπου, έξω από αυτόν. Με την βοήθεια του κολποσκοπίου ο γιατρός είναι σε θέση να ελέγξει τον τράχηλο με λεπτομέρεια. Κατά την εξέταση χρησιμοποιούνται ειδικές χρώσεις με οξικό οξύ και lugol. Mε αυτό τον τρόπο ο ιατρός μπορεί να εντοπίσει με ευκρίνεια πιθανές βλάβες του τραχήλου από τις οποίες προήλθαν τα παθολογικά κύτταρα στο PAP test και εάν είναι αναγκαίο να πραγματοποιήσει βιοψίες. Το δείγμα στην συνέχεια εξετάζεται από ειδικό παθολογοανατόμο. Τα αποτελέσματα της βιοψίας είναι διαθέσιμα συνήθως σε 1 με 2 εβδομάδες.

Θα πονέσει η κολποσκόπηση;

Η  εξέταση διαρκεί περίπου 20 λεπτά και είναι ανώδυνη. Η γυναίκα μπορεί να νιώσει ένα ελαφρό τσίμπημα κατά την λήψη των βιοψιών χωρίς όμως ιδιαίτερο πόνο.

Τι συμβαίνει μετά την κολποσκόπηση;

Ο γιατρός εξηγεί στην ασθενή τι είδε στην κολποσκόπηση και αν έγινε λήψη βιοψίας. Ανάλογα με το αποτέλεσμα θα αποφασιστεί αν αρκεί η παρακολούθηση με PAP test και κολποσκόπηση, ή αν χρειαστεί θεραπεία. Η κολποσκόπηση δεν έχει επιπλοκές. Εξαιρετικά σπάνια εμφανίζεται αιμορραγία ή φλεγμονή και απαιτείται επανεξέταση. Δεν χρειάζεται αναισθησία ή κάποια αγωγή πριν ή μετά την εξέταση. Καλό είναι οι ασθενείς να αποφεύγουν επαφή, ταμπόν και κολπική πλύση για 48 ώρες. Αν ληφθεί βιοψία υπάρχει πιθανότητα η γυναίκα τις επόμενες μέρες να δει λίγες σταγόνες αίμα. Μπορεί να υπάρχει ένα καφέ υλικό μαζί με το αίμα στο εσώρουχό τις επόμενες 2-4 ημέρες, αυτό είναι ένα υγρό που χρησιμοποιήθηκε στην κολποσκόπηση και δεν πρέπει να σας ανησυχεί.