Τι είναι η λαπαροσκόπηση; Ποιά τα πλεονεκτήματα;

Η λαπαροσκόπηση βασίζεται στην αρχή της ελάχιστα δυνατής επεμβατικής χειρουργικής (Minimally Invasive Surgery) και αποτελεί διεθνώς την προτιμότερη επιλογή σε γυναικολογικά προβλήματα που απαιτούν χειρουργική θεραπεία. Οι περισσότερες γυναικολογικές επεμβάσεις εκτελούνται λαπαροσκοπικά.

Με τη λαπαροσκόπηση η πρόσβαση στην κοιλιά πραγματοποιείται διά μέσου μικρών τομών, και με αυτό τον τρόπο αποφεύγονται οι παραδοσιακές μεγάλες τομές. Ο πόνος μετά την επέμβαση είναι σημαντικά λιγότερος σε σχέση με την κλασική χειρουργική με λαπαροτομία. Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι σύντομη. Η ασθενής επιστρέφει στο σπίτι της την ίδια ή την επόμενη μέρα. Η ανάρρωση είναι ταχεία με γρηγορότερη επάνοδο στην καθημερινή ζωή και εργασία. Οι ουλές είναι μικρές με καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι η καλύτερη επούλωση και η ελάχιστη δημιουργία μετεγχειρητικών συμφύσεων.

Η λαπαροσκόπηση είναι ασφαλής όταν πραγματοποιείται από έμπειρους ιατρούς που έχουν εκπαιδευτεί ειδικά στη συγκεκριμένη χειρουργική τεχνική.

Οι παρακάτω επεμβάσεις εκτελούνται λαπαροσκοπικά:

Υστερεκτομή (αφαίρεση μήτρας)

Αφαίρεση ινομυωμάτων της μήτρας

Αφαίρεση ωοθηκών και κυστών ωοθήκης

Αφαίρεση εξωμήτριας κύησης

Αφαίρεση εστιών ενδομητρίωσης και λύση συμφύσεων

Διαγνωστική λαπαροσκόπηση για πυελικό άλγος και διερεύνηση υπογονιμότητας.