Υπερηχογράφημα 11-14 εβδομάδας - Αυχενική Διαφάνεια.

Το υπερηχογράφημα 11- 14 εβδομάδας κύησης, γνωστό και ως “αυχενική διαφάνεια”, αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέταση στην εγκυμοσύνη. Με την εξέταση αυτή υπολογίζεται η πιθανότητα το έμβρυο να πάσχει από κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία, όπως το σύνδρομο Down.

Αν δεν έχει προηγηθεί άλλο υπερηχογράφημα στη αρχή της κύησης, επιβεβαιώνεται η ενδομήτρια κύηση, η παρουσία ενός ή περισσότερων εμβρύων και ελέγχονται οι καρδιακοί παλμοί του εμβρύου. Σε περίπτωση δίδυμης κύησης εξετάζεται εάν τα έμβρυα αναπτύσσονται φυσιολογικά και αν μοιράζονται τον ίδιο πλακούντα. Επίσης υπολογίζεται η ηλικία της κύησης και η πιθανή ημερομηνία του τοκετού, μετρώντας το μήκος του εμβρύου. Κατά την διάρκεια της εξέτασης μπορεί να πραγματοποιηθεί ένας πρώτος μορφολογικός έλεγχος, να ελεγχθεί δηλαδή η ανατομία του εμβρύου. Ο έλεγχος όμως αυτός δεν αντικαθιστά το αναλυτικό υπερηχογράφημα β-επιπέδου.

Η εξέταση περιλαμβάνει ένα αναλυτικό υπερηχογράφημα και μία λήψη αίματος. Θα πρέπει να πίνετε κανονικά πριν από την άφιξη σας στο ιατρείο, αλλά δεν θα αδειάσετε την κύστη σας τουλάχιστον 30 λεπτά πριν από την εξέταση. Το υπερηχογράφημα γίνεται συνήθως από την κοιλιά σας, αλλά ανάλογα με τη θέση του μωρού σας, μερικές φορές είναι απαραίτητο να γίνει το διακολπικά. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για εσάς ή το μωρό σας.

Για τον καθορισμό της πιθανότητας χρωμοσωμικής ανωμαλίας του εμβρύου συνυπολογίζονται η ηλικία της μητέρας, τα υπερηχογραφικά ευρήματα (το πάχος της αυχενικής διαφάνειας του εμβρύου (NT), το ρινικό οστό κ.ά.) και δυο ορμόνες στο αίμα της μητέρας (PAPP-A , b hCG). Ο στόχος είναι η ανίχνευση των εμβρύων που κινδυνεύουν περισσότερο από τον μέσο όρο να πάσχουν από το σύνδρομο Down. Διαγνωστική εξέταση είναι μόνο η λήψη βιοψίας τροφοβλάστη και η αμνιοπαρακέντηση. Πρόκειται για επεμβατικές εξετάσεις και παρουσιάζουν κίνδυνο αποβολής περίπου 0.5% , για αυτό και προτείνονται στις κυήσεις με αυξημένη πιθανότητα χρωμοσωμικών ανωμαλιών, ανάλογα με το αποτέλεσμα της αυχενικής διαφάνειας. Εάν για παράδειγμα έχουμε ένα αποτέλεσμα 1 προς 1000, αυτό σημαίνει ότι άν πάρουμε 1000 γυναίκες της ίδιας ηλικίας, οι οποίες έχουν έμβρυα με τα ίδια ακριβώς υπερηχογραφικά χαρακτηριστικά και τις ίδιες τιμές ορμονών (PAPP-A , β-hCG) στο αίμα της μητέρας, τότε οι 999 από αυτές θα γεννήσουν φυσιολογικά παιδιά και η μία θα γεννήσει ένα παιδάκι με σύνδρομο Down. Θα  συζητήσουμε τις επιλογές σας και θα σας βοηθήσουμε να αποφασίσετε για το εάν θα προχωρήσετε σε επεμβατική εξέταση ή όχι (πχ αμνιοπαρακέντηση). Η απόφαση είναι προσωπική, κάποιοι γονείς επιλέγουν την επεμβατική εξέταση ακόμη και με χαμηλή πιθανότητα για σύνδρομο Down, κάποιοι άλλοι δεν επιθυμούν να προβούν σε επεμβατική εξέταση ακόμη και με αυξημένη πιθανότητα.

Τα έμβρυα με αυξημένη διαφάνεια είναι στις περισσότερες περιπτώσεις φυσιολογικά. Η αυξημένη αυχενική διαφάνεια μπορεί να σχετίζεται με χρωμοσωμικές ανωμαλίες που μπορούν να αποκλειστούν μόνο με επεμβατικές εξετάσεις (CVS ή αμνιοπαρακέντηση). Η αυξημένη αυχενική διαφάνεια μπορεί επίσης να σχετίζεται με ανατομικές ανωμαλίες της καρδιάς του εμβρύου ή και με σπάνια γενετικά σύνδρομα. Σε περίπτωση αυξημένης αυχενικής διαφάνειας συνιστάται περαιτέρω εξειδικευμένος έλεγχός προκειμένου να αποκλειστεί η παρουσία παθολογικών καταστάσεων.

 

 

 

 

Η πιστοποίηση των ιατρών γυναικολόγων στο υπερηχογράφημα 11- 14 εβδομάδας, “Αυχενικής Διαφάνειας”, πραγματοποιείται από την Fetal Medicine Foundation. Ο ιατρός διαθέτει πιστοποιητικό επάρκειας από τοFetal Medicine Foundation (FMF www.fetalmedicine.com) του Λονδίνου. Το FMF ελέγχει κάθε χρόνο τα αποτελέσματα των παραπάνω εξετάσεων προκειμένου να διατηρείται η αξιοπιστία και το υψηλό επίπεδό τους. Στο ιατρείο μας υπολογίζουμε την πιθανότητα χρωμοσωμικής ανωμαλίας του εμβρύου με ειδικό πρόγραμμα από την FMF.